Ziemniaki ze szpinakiem

Składniki:

4 duże ziemniaki
4 plastry sera
1 opakowanie mrożonego szpinaku
2 łyżeczki masła
1 jajko
1 ząbek czosnku
1 łyżka mąki
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, przekroić wzdłuż, na pół, ugotować w osolonej wodzie.

Kiedy ziemniaki się ugotują przyrządzamy szpinak: zamrożony wykładamy na patelnię, dolewamy 3 łyżki wody i dusimy, kiedy się rozmrozi i odparuje z niego woda, dodajemy czosnek, sól i pieprz, jajko, mąkę i 1 łyżkę masła.

Włączamy piekarnik. Szpinak mieszając zagotować. Masę można zmiksować, lub pozostawić taką jaka jest. Ugotowane ziemniaki wyłożyć do żaroodpornego naczynia, wysmarować masłem.

Do każdego ziemniaka włożyć odrobinę masła i na każdy nałożyć szpinak. Przykryć ziemniaki trójkątnymi plastrami sera. Zapiec 10 minut. Udekorować papryką lub pomidorem.

Smacznego !

Komentarze

Popularne posty