Łabędzie - karpatka

Składniki:


1/4 l wody ( 1 szkl.)
125g margaryny lub masła ( pół kostki)
4-5 jaj ( w zależności od wielkości)
1 szklanka mąki
1/2 szklanka cukru pudru




Wykonanie:

Zagotować wodę z margaryną, dodać mąkę i dalej gotować rozcierając masę.
Wbijać do niej kolejno 4-5 jaj i miksować około 5 minut, do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.
Jeśli ma to być karpatka to ciasto podzielić na 2 części i rozprowadzić każdą z nich na wysmarowanej tłuszczem blasze o wymiarach 25x28 cm.
Wstawić do nagrzanego piekarnika (220C) i piec.
Kolejno do uzyskania złocistego koloru około 30 minut.
Ugotować budyń, wystudzić, utrzeć z 1 kostką masła.
Upieczone i ostudzone ciasto przełożyć przygotowanym kremem i posypać cukrem pudrem.

Sposób na łabędzie:


Ciasto nałożyć do szprycki do dekoracji ciast używając końcówki do nadziewania pączków i wycisnąć na blachę 12 znaków zapytania o długości około 6 cm i szerokości 0,5-0,7 cm.
Z reszty ciasta, na dużą blachę nałożyć łyżką 12 placków o średnicy 7 cm.
Upiec na złoty kolor.
Upieczone ciasta przekroić na pół i górną część również na pół.
Ubić w wysokim naczyniu 1 litr śmietany kremówki dodając na koniec ubijania 2-3 łyżki cukru pudru i 1 łyżeczką cukru waniliowego i jeszcze przez chwilę ubijać.
Nałożyć do spodów ciastek śmietanę, przykryć przeciętymi połówkami, poutykać w śmietanę łabędzie szyje i przez sitko opruszyć cukrem pudrem.

Komentarze

Popularne posty