Tort

Biszkopt

Składniki:

5 jajek
0,5 szkl. mąki tortowej
0,5 szkl. kartoflanki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cytryna



Wykonanie:

Oddzielić żółtka od białek.
Białka ubić, dodać cukier i dalej chwilę ubijać.
Do żółtek wsypać pełną łyżeczkę proszku do pieczenia i wycisnąć pół cytryny, wymieszać i przelać do białek.
Chwilę ubijać, wsypać przesianą przez sitko mąkę, delikatnie wymieszać.
Przełożyć do tortownicy, piec około 45 minut w temperaturze 175C-180C.

To samo ciasto można wylać na blachę prostokątną - warto umieć do upiec, gdyż można zrobić z niego cała plejadę ciast. Jeżeli podwoimy składniki, będzie duży tort.

Przygotowanie kremu:
Składniki:

3 jajka
0,5 szklanki cukru
3 łyżeczki kawy naturalnej
0,5 kostki masła
0,5 małego pudełka masła roślinnego


Wykonanie:

Ostudzony biszkopt przekroić na 3 części. Nasączyć ponczem każdą część, może być herbata ze sokiem z 1 cytryny, posmarować dżemem i kremem. Udekorować.

Zaparzyć kawę naturalną małą ilością wody.
Do garnka wbić jajka i wsypać cukier.
Postawić na parze lub leciutkim ogniu, ubijać tak długo, aż nie będzie zapachu jajek i będzie można robić wzorki na powierzchni.
Zdjąć i jeszcze chwilę ubijać, aż przestygnie
Masło połączyć, utrzeć na jednolitą masę dodawać zimnej masy jajecznej po jednej łyżeczce i ucierać.
Tak przygotowaną masę można przekładać tort, ale można urozmaicić ja smakowo według upodobania. Dodając np. drążone wiśnie lub inne owoce albo wsypać łyżeczkę kakao.
Moja wersja jest taka, że dodałam kilka kropli konsystencji kawy naturalnej.

Komentarze

Popularne posty