Babka

Upieczenie tej babki nie sprawi trudności początkującym gospodyniom.

Składniki:

5 jaj
1/2 kostki margaryny
1/2 kostki masła
1 szklanka cukru
1/2 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki kartoflanej
otarta skórka z 1 cytryny i sok z połówki cytryny
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder lub czekolada
łyżka masła
3 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki

Wykonanie:

Jaja z cukrem ubić do białości ( można ustawić na leciutko nagrzanej płycie wówczas jajka ubiją się szybciej).
Mąkę pszenną, kartoflankę i proszek do pieczenia wymieszać z ubitymi jajkami, po czym powoli wlewać roztopioną margarynę.

Na końcu dodać otartą skórkę z cytryny, wlać do wysmarowanej formy i piec w temperaturze 175C- 50 minut.

Po upieczeniu poczekać aż wystygnie i posypać cukrem pudrem, jeśli wolimy babkę z polewą - to rozpuszczamy czekoladę z mlekiem i masłem i polewamy babkę.

Komentarze

Popularne posty