Kremówka kokosowa

Składniki:

1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
2 szklanki mąki
5 jajek -oddzielić żółtka od białek
(Uwaga! białka nie ubijają się, jeśli będzie w nich choć odrobina żółtka)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia


Składniki na masę budyniową:

1 litr mleka
2,5 budyń śmietankowy lub waniliowy


Składniki na masę kokosową:

2 jajka - oddzielić żółtka od białek
1/2 szklanki cukru
20 dkg wiórków kokosowych
1/2 kostki masła
cukier puder

Wykonanie:

Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu i odstawić, aby ostygł.
Roztopić 1/2 kostkę masła i także odstawić, aby ostygło.
1/2 kostki masła i mąsę posiekać (lub włożyć do robota na kilkanaście sekund)
Dodać cukier, żółtka ( białka odłożyć do wysokiego naczynia) i proszek do pieczenia.
Szybko zagnieść ciasto.
Do tego ciasta nie trzeba smarować blachy.
Wyłożyć ciasto, na suchą blachę.
Na cieście rozprowadzić budyń.
Włączyć piekarnik na 175c aby się nagrzał.
Ubić wszystkie białka na sztywną pianę, dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać, następnie dodać żółtka i również chwilę ubijać.
Na koniec wsypać wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać oraz dodać rozpuszczone masło i wymieszać.
Masę kokosową wyłożyć na budyń.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 50 minut.
Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.
Kroić gdy ostygnie.

Komentarze

Popularne posty