Czar PRL-u

Składniki:

1/2 kg mleka w proszku
1 kostka masła
2 szklanki cukru
10 dkg herbatników
4 łyżki kakao
10dkg rodzynek
aromat rumowy jeśli lubimy

UWAGA:

osobiście zamiast aromatu wolę karmel: wsypać 2 łyżki cukru na rozgrzaną patelnię i doprowadzić do płynnej złocistej masy, dalej postępować jak w poniższym przepisie.

Wykonanie:

Masło włożyć do garnka, wsypać cukier, wlać 1/2 szklanki wody i aromat.
Często mieszając zagotować.

Mleko w proszku wymieszać z kakao i rodzynkami.
Herbatniki pokruszyć.

Garnek z masą zdjąć z ognia wysypać mleko z dodatkami oraz pokruszone herbatniki, dokładnie wymieszać.
Masę nałożyć do formy keksowej lub duży półmisek i wyrównać.

Komentarze

Popularne posty